Απολογιστικά Στοιχεία

Η ομάδα της Ανώτερης Σχολής Μαγειρικής της Κύπρου απέσπασε τα περισσότερα μετάλλια (σύνολο 17) στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης που διεξήχθη στα πλαίσια της 24ης DETROP και της 5ης OENOS, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO – ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Στον τετραήμερο διαγωνισμό (26/2 έως 1/3) συμμετείχαν 520 διακεκριμένοι chef από την Ελλάδα και 27 χώρες του κόσμου και σχολές μαγειρικής, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 37 κατηγορίες και αξιολογήθηκαν από 25 διεθνείς κριτές. 

Η Λετονία ανέδειξε τον «Chef της Χρονιάς της Νότιας Ευρώπης», «Καλύτερη Ομάδα της Χρονιάς» ανακηρύχτηκε η ομάδα μαγειρικής του Ντουμπάι ενώ βραβείο καλύτερης σχολής μαγειρικής πήρε το «ΙΕΚ Δέλτα», που κατάφερε να αποσπάσει και το μοναδικό χρυσό μετάλλιο των συμμετοχών από την Ελλάδα. Τις καλύτερες εντυπώσεις, ωστόσο, κέρδισαν οι Κύπριοι Σεφ όλων των σχολών μαγειρικής που συμμετείχαν, οι οποίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν ασημένια και χάλκινα μετάλλια. Ειδικότερα, 3 ασημένια και 3 χάλκινα το «Cyprus INTERCOLLEGE», 1 χάλκινο και 1 ασημένιο η «Cyprus Regional Culinary Team», 10 ασημένια και 7 χάλκινα το «HIGHER HOTEL INSTITUTE». Η «Cyprus Regional Culinary Team»,μάλιστα, μαζί με την ομάδα της Νότιας Κορέας δημιουργήσανε cold display Buffet , κάτι που γίνεται μόνο στην Ολυμπιάδα μαγειρικής και στο Παγκόσμιο κύπελλο, με την ομάδα της Κύπρου να κατακτά την 2η θέση. 

Από τις Ελληνικές συμμετοχές τα περισσότερα μετάλλια πήραν το ΙΕΚ Δέλτα Θεσσαλονίκης (1 χρυσό, 4 ασημένια και 4 χάλκινα) και το ΙΕΚ Δέλτα Αθήνας (3 ασημένια και 6 χάλκινα). Ακολουθούν οι σχολές ΕΠΑΣ Γαλαξιδίου (1 ασημένια και 5 χάλκινα), La Chef (2 ασημένια, 3 χάλκινα), ΙΕΚ Έδεσσας (4 χάλκινα), ΙΕΚ Λάρισας (1 ασημένιο, 3 χάλκινα), ΙΕΚ Κέρκυρας (3 χάλκινα), Le Gourmet (1 ασημένιο, 2 χάλκινα), Millenium (1 χάλκινο, 1 ασημένιο), ΔΙΕΚ Βόλου (1 χάλκινο, 1 ασημένιο), ΙΕΚ Ξυνή Θεσσαλονίκης (2 χάλκινα) Hotelier Education (1 χάλκινο), ΙΕΚ Αριδαίας (1 χάλκινο), σχολή Πανδαισία (1 χάλκινο). 

Τα περισσότερα μετάλλια των ξένων συμμετοχών συγκέντρωσε το Κολλέγιο της Σερβίας, σύνολο 14 (2 χρυσά, 4 ασημένια και 7 χάλκινα) ενώ από την ίδια χώρα το «College Hotel Management» κέρδισε ένα ασημένιο μετάλλιο. Ακολούθησαν η Ταϊβάν με 9 διακρίσεις (2 χρυσά, 4 ασημένια, 3 χάλκινα), η Νότια Κορέα με 8 διακρίσεις (2 χρυσό, 3 ασημένια, 3 χάλκινα),το Ισραήλ με 7 διακρίσεις (1 ασημένιο, 6 χάλκινα),το Ουζμπεκιστάν με 8 διακρίσεις (8 ασημένια), η ομάδα της Κωνσταντινούπολης με 4 διακρίσεις (1 χρυσό, 1 ασημένιο, 2 χάλκινα), η ομάδα της Αλάνια (4 χάλκινα), η Μάλτα με 2 χρυσά μετάλλια, η Ταϋλάνδη με 1 χρυσό και 1 ασημένιο και το Μοντενέγκρο με 1 ασημένιο μετάλλιο. Οι χώρες που συμμετείχαν είναι: Ταϊλάνδη, Ισπανία, Μάλτα, Σουηδία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Κορέα, Τουμπάι, Σ. Αραβία, Βουλγαρία, Τουρκία, Σερβία, Μαυροβούνι, Ιταλία, Ρουμανία, Σουηδία, Μάλτα, Αγγλία, Ουζμπεκιστάν, Ισραήλ, Κύπρος, Λετονία, Ρωσία, Σλοβενία, Κροατία, Ταϊβάν, Ελβετία κ.α.. Αίσθηση προκάλεσε για άλλη μια φορά η αυστηρότητα, η αντικειμενικότητα αλλά και η αμεροληψία με την οποία οι κριτές αντιμετώπιζαν τους διαγωνιζόμενους, η τυπικότητα και ο έλεγχος που έκαναν σε κάθε στάδιο παρασκευής. 

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την HELEXPO –ΔΕΘ και την υποστήριξη της World Association of Chefs Societies (WACS, Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων). Η Λέσχη, μάλιστα, για την άρτια διοργάνωση παρέλαβε το «Χρυσό Αστέρι» από το μέλος του δ.σ. της WACS Thomas A. Gugler, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. «Ο στόχος μας είναι να προβάλλουμε την ελληνική γαστρονομία, να μπορέσουμε να συμβάλλουμε με τις υπηρεσίες μας στην αύξηση του τουρισμού και στην ενίσχυση της οικονομίας. Οι διαγωνισμοί που διοργανώνουμε κινούνται σ’ αυτή την κατεύθυνση», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος chef Γιώργος Μαστροδημήτρης. «Είμαστε ικανοποιημένοι που καταφέραμε για άλλη μια φορά να ανταμειφθούμε με θετικές κριτικές και να μας απονεμηθεί το Χρυσό Αστέρι για τη διοργάνωση», ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, chef Χρήστος Γκότσης. 

Πλήθος επισκεπτών κατέκλυσαν το περίπτερο 16 των εγκαταστάσεων της HELEXPO – ΔΕΘ, το οποίο ευωδίασε από τα γευστικά αρώματα των κουζινών που στήθηκαν για τον διαγωνισμό. Επίσης, στο τετραήμερο επισκέφτηκαν το συγκεκριμένο περίπτερο όπου διεξάγονταν ο διαγωνισμός 2000 chef εκ των οποίων 700 ξένεοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στον επόμενο διαγωνισμό που θα γίνει σε δύο χρόνια (2017). Ταυτόχρονα έγιναν εγγραφές για το Παγκόσμιο Συνέδριο World Chefs 2016. Ο 9ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης πλαισιώθηκε με παράλληλες εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, παρουσίαση προϊόντων εκθετών, μουσικές επιλογές από γνωστούς diskjey κ.α. 

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων ευχαριστεί τη Helexpo – ΔΕΘ και όλους τους χορηγούς, χάρη στη συμβολή των οποίων κατάφερε να πραγματοποιήσει τον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νότιας Ευρώπη